To Sweden with love – svensk musik under regnbuen

I forbindelse med Copenhagen Pride 2015 var der i samarbejde med Malmö Regnbågsfestival blevet arrangeret en aften i det svenske musiks tegn – To Sweden with love. En stor del af aftenens kunstnere er kendte af Grand Prix-fans, ikke mindst blandt dem som også følger med i Melodifestivalen. Det blev en festlig aften, med masser af fællessang, dans og gensyn med gode, gamle kendinge.

Selv om hovedtemaet var svensk musik, startede vi dog i Danmark, nemlig med Patrick Spiegelberg, som havde skrevet årets pridesang “Du og jeg mod verden”. Patrick Spiegelberg er i Grand Prix-regi bedre kendt som Glamboy P, som vi nok alle husker fra Dansk Melodi Grand Prix 2014, hvor han lavede et uforglemmeligt sceneshow.

Derefter var der besøg af Thomaz Ransmyr, som både sang egne numre og gamle Eurovision-sange. Ikke mindst hans fortolkning af den hollandske sang “Ik hou van jou” var helt og aldeles uforglemmelig og unik. Thomaz Ransmyr beskriver sig selv som avantgarde-sanger, og det er i sandhed korrekt. Meget spændende bekendtskab.

IMG_2841 (2)

Dernæst var der besøg af Mathias Holmgren, som blev kendt gennem sin deltagelse i det svenske talent-program Fame Factory, hvor man slog igennem med sangen “Något som kan hända”, en coverversion af Gareth Gates sang “Anyone of us”. Han har desuden deltaget to gange i Melodifestivalen, først sammen med Barbados med ”bye bye”, og siden alene med sangen “Langt bortom tid och rum”. IMG_2851 (2)

Anna Book var den næste på scenen. Hun har været en del af den svenske musikscene i mange år, og har masser af hits i kufferten. I Melodifestivalen har hun deltaget tre gange, i 1986 med ”ABC”, i 1987 med ”Det finns en morgondag”, og senest i 2007, hvor hun vandt sin semifinale med “Samba sambero”. Onde tunger siger dog, at det var en knapt så stor bedrift, eftersom hendes semifinale er kaldt den dårligste nogensinde, og hun blev da også kun nummer 9 i finalen med 1 point. Når det er sagt, var folk nu stadig med hende, da hun sang den ved dette show.

Fra mere traditionel dansband-musik blev vi nu præsenteret for noget helt andet, nemlig svensk-iranske Behrang Miri, som er et glimrende eksempel på, hvilken musikalsk bredde der er i Melodifestivalen. Han har deltaget to gange i Melodifestivalen, i 2013 og 2015, med ret moderne sange. Denne aften sang han begge de numre, som han har deltaget med i Melodifestivalen, “Jalla dansa sawa” og “Det rår vi inte för”.

Günther, som var den næste der var på scene, har også deltaget i Melodifestivalen, nemlig med sangen ”Like fire tonight” i 2006, men mest kendt er han måske for sit hårdtpumpede nummer “Ding dong song”, som er en hårdtpumpet udgave af det gamle 80-erhit ”Tra la la”, dengang sunget af Phil & Co.

Endelig var det tid til at se, om Drömhus, eller Therese Grankvist, som hun egentlig hedder, stadig kunne lave gang i festen – og det kunne hun i den grad. Selv om det er 15 år siden hun for alvor var aktuel, har hun bestemt ikke mistet power eller gennemslagskraft. Hun gav en super god koncert, hvor vi da også både fik Melodifestivalsangen “Stjärna på himmelen” og hendes helt store hit “Vill ha dig”.

Hele aftenen blev i øvrigt bundet sammen af nogle dygtige og veloplagte værter, Joakim Hedquist og Magnus Carlsson – nej, ikke den Magnus Carlsson som vi kender fra Melodifestivalen, men denne Magnus Carlsson gjorde det nu også ret udmærket. De var blandt andet værter for en god gang fællessang, så vi var alle med på diverse danske og svenske sange, f.eks. Rasmus Seebachs “Nateravn” og svenske klassikere som “Främling” og “Diggiloo diggiley”.

IMG_2861 (2)

Alt i alt en ganske fornøjelig aften, som blev afsluttet af en DJ fra den malmöske klub Wonk.

august 11th, 2015 by