Præsentation af kunstnerne til Dansk Melodi Grand Prix 2016

Sang 1: David Jay – Rays of Sunlight

Musik: Bryan Rice
Tekst: Bryan Rice og Christoffer Stjerne

IMG_4607

Selv om han ikke er så kendt i den brede danske offentlighed, er David Jay alligevel en kunstner med fuld fart på en international karriere. Han har lavet musik så forskellige steder som Sverige, Tyskland og Afrika, hvor han gennem hårdt arbejde har fået åbnet nogle forskellige døre, optrådt på radio og tv, været på flere turneer og udgivet en række singler. Ved siden af musikken tager David Jay sig også tid til være ambassadør for organisationen Gam3, som gennem gadeidræt, ikke mindst basketball, forsøger at give unge mennesker fra belastede boligområder nogle sunde interesser, og få dem til at føle sig inkluderet i samfundet.

Det hårde og ambitiøse arbejde med musik var indirekte det der førte David Jay til Dansk Melodi Grand Prix. Han havde tidligere sendt noget af sin egen musik til Cutfather, og det fik ham til at skabe en kontakt mellem David og tekstforfatterne Bryan Rice og Christoffer Stjerne. Selv om David Jay ikke er tekstforfatter til sangen, har han alligevel haft en vis indflydelse på den. Således har han selv været med til at producere den, og har derigennem fået lov at kreere nummeret, så det passede perfekt til ham. David beskriver selv sangen som sen-90-er, soulet r’n’b med nogle instrumenter man kan relatere til, og med godt tempo, meget lig nummeret ”Dance wit you”, noget af det første han selv udgav. Det kan der være noget om. Bedøm selv:

David Jay beskriver overfor denmark12points.com sit første bekendtskab med Grand Prix på denne måde:

I 2001 tog min mor mig og min kusine ind i Parken og se Eurovision. Der må jeg være ærlig og sige, at det var jo en kæmpe oplevelse at være der, med store lamper og kæmpe højttalere, og så forestille sig, at man måske engang selv stod på den store scene.

Her 15 år efter træder David så op på, i første omgang den danske Grand Prix scene, og hvem ved, måske senere den helt store scene i Stockholm. Det at være med i Melodi Grand Prix beskriver David som en kæmpe mulighed for at komme ud med sin musik, fordi så mange ser det, og som noget han glæder sig meget til.


Sang 2: Simone – Heart shaped hole

Tekst og musik: Andrew Love og Carl Ryden

IMG_4592

Simone er den mest erfarne Grand Prix-deltager i årets felt. Det er tredje gang hun deltager, og hun håber selvfølgelig meget på, at det er denne gang hun vinder. Hun havde ingen betænkeligheder, da hun blev spurgt om hun ville synge sangen. Hun syntes med det samme, at det var en fantastisk sang, som har hvad der skal til for at være en vindersang. Den passer også godt til hendes egen musiksmag, og den musik hun for tiden godt kan lide at synge. Hun arbejder med musik på fuld tid, er ofte ude og optræde, og fortæller desuden denmark12points.com, at hun også arbejde med at indspille musik, så måske er der snart nyt på vej fra den kant.

Simone eksperimenterer lidt med selv at skrive noget musik, men er dog ifølge hende selv ikke så dygtig til det endnu. Det er da heller ikke hende selv, der har skrevet ”Heart shaped hole”, men derimod Andrew Love og Carl Ryden. Ingen af de to har tidligere erfaring med Grand Prix, men Andrew Love har tidligere skrevet til blandt andet New Kids On The Block, samt komponeret musik til film og tv. Carl Ryden har arbejdet med et hav af stjerner som Cher og Kylie Minogue, og har også produceret meget af den musik danske Nabiha har udgivet, blandt andet hendes største hits ”Mind the gap”, som han også har været med til at skrive.

Simones forventninger til at deltage igen er, at det, ligesom de andre gange, bliver en stor, sjov fest. Hun elsker selv Grand Prix, og ser med hvert år med stemmesedler, pænt tøj og lækker middag – når hun da ikke selv er på scenen. Hun udtaler til dr.dk:

Den måde, Grand Prix kan samle folk på i musikkens tegn, er fantastisk og utroligt vigtig. Derfor er jeg meget stolt af endnu en gang at få lov at være en del af Grand Prix-universet.


Sang 3: Bracelet – Breakaway

Tekst og musik: Rebecca Krogmann, Charlie Grönvall, Felix Grönvall, Nanne Grönvall og Jimmy Jansson

 

IMG_4566

Bracelet er en gruppe, der består af brødrene Felix og Charlie Grönvall, og danske Rebecca Krogmann. De to drenge er nærmest født ind i Grand Prix-verdenen. De er sønner af Peter og Nanne Grönvall, som har haft en lang og glorværdig karriere i Melodifestivalen, blandt andet med sejr i 1996 med ”Den vilda”. De er børnebørn af Benny Andersson fra ABBA, så det er en rigtig popfamilie de er vokset op i.

Det er anden gang de to brødre deltager i Grand Prix-sammenhæng. Første gang var i Melodifestivalen 2014, hvor de deltog som en del af rockbandet Little Great Things. “Set yourself free”, som sangen hed, var noget mere rocket end “Breakaway”. Se blot her:

Rebecca deltager i Grand Prix for første gang, og hun var medvirkende årsag til, at de denne gang valgte at stille op i det danske Grand Prix. De fortæller denmark12points.com, at de vurderer, at de som band står bedre i Danmark end de ville gøre i Sverige, fordi danskerne generelt er mere tilbøjelige til at sende bands til Eurovision end man har gjort i Sverige. De mener også, at ”Breakaway” er en sang, som vil falde i danskernes smag, og så er de i det hele taget bare glade for Danmark. Charlie og Felix har altid været meget begejstrede for det danske Grand Prix, og været spændt på, hvad Danmark sendte. De synes at det ville være en ære at repræsentere Danmark i Globen i Stockholm, hvor de selv kommer fra, og hvor de har set mange af deres egne yndlingsbands. De udtaler, at når nu Danmark jo altid i Sverige, så der er både en slags hjemmebane og god statistik, hvis de vinder Dansk Melodi Grand Prix.

Ved siden af musikken studerer Rebecca multimediedesign, Charlie er førskolelærer og Felix arbejder i en legetøjsbutik, men de bruger rigtig meget tid på musik, og har gang i mange ting rent musikalsk for tiden. De indspiller musikvideo og spiller koncerter i Korea, de har kontakter i USA, hvor de håber at komme over og lave musik, og så har de allerede nu udgivet nummeret ”Rooftop”. Den sang har de lavet ret flot musikvideo til, i samarbejde med Tim Shieff, som er verdensmester i parkour. Se den her:

Nu håber de så også på, at danskerne vil kunne lide deres sang i Melodi Grand Prix, og at de derigennem vil kunne slå igennem i Danmark.


Sang 4: Sophia Nohr – Blue horizon

Tekst og musik: Christoffer Lauridsen og Marie Keis Uhre

IMG_4585

De fleste kender nok Sophia Nohr bedst under navnet Sophia Ziegler. Hun deltog i X Factor 2015, hvor hun nåede at være med i tre liveshows før hun røg ud. Sådan her så hendes første liveoptræden ud:

Sophia Nohr havde til Meet and greet-arrangementet medbragt sin gode og muntre veninde Clara Christiansen, der lige som Marianne Lewandowski er med Sophia på Grand Prix-scenen, på henholdsvis kor og kontrabas og trommer. Især Clara viste sig at være en meget brændende Grand Prix-fan, så måske er der i hende et potentielt nyt medlem af fanklubben. Denmark12points.com kan i øvrigt afsløre, at det ikke er første gang Sophia og Clara har deltaget i et Melodi Grand Prix. De blev nemlig nummer to i Melodi Grand Prix på Stenhus Gymnasium i Holbæk, med en nyfortolket funkversion af titelmelodien fra Ringenes Herre. Den placering satser de på at overgå i Dansk Melodi Grand Prix 2016.

At deltage i Grand Prix er kulminationen på en drøm Sophia mere end noget andet har haft siden hun var barn, så hun har meget høje forventninger til det at deltage. Hun har altid elsket Grand Prix, og har siden hun var barn skrevet Grand Prix-sange, ikke mindst sammen med Clara, som hun har kendt siden de gik i 7. klasse. Her mødte de hinanden i forbindelse med, at Sophia spillede Sandy i Grease, og de har også siden spillet meget musical sammen, blandt andet deres yndlingsmusical Atlantis, hvor Clara spillede en hovedrolle, så det var naturligt, at de også i Grand Prix skulle på scenen sammen.

Som den eneste i årets felt, er ”Blue horizon” skrevet af andre, men direkte til hende som artist. Sophia har dog haft en del indflydelse på, hvordan sangen skulle lyde og hvad den skulle handle om, så selv om hun ikke har skrevet den selv, har hun alligevel et ret personligt forhold til sangen. Sophia sendte også selv en sang ind til årets Grand Prix, og både den og ”Blue horizon” kom i top 30, men det var altså ”Blue horizon”, der endte med at komme med.


Sang 5: Veronicas Illusion – The wrong kind

Tekst og musik: Freja Jonsson Blomberg, Dimitri Stasson, Peter Boström og Tobias Stigaard Stenkjær

IMG_4576

Veronica Jensen, som er forsanger i Veronicas Illusion, er en af flere kunstnere i årets Melodi Grand Prix, som er ret ukendte i Danmark, men som er meget kendte i andre lande. For Veronica gælder det især Kina, hvor hun bor til daglig, og hvor hun er kendt som forsanger i bandet Aycan. Her bruger hun masser af tid i et pladestudie for at indspille ny musik. Hun har også en base i Los Angeles, men nu er hun altså tilbage i Danmark for at prøve lykken med ”The wrong kind”.

Den musik Veronica laver til daglig ligner genremæssigt meget hendes Grand Prix-sang, som hun omtaler som en glad popsang. Hun har tidligere lavet meget dance, men søger i øjeblikket over mod noget mere alsidigt. Efter Grand Prixet kommer der en EP, der bliver udgivet i USA, og den er mere poppet end det hun tidligere har lavet. Hendes største hit havde hun med gruppen Aycan. Deres første single “Angel in disguise” var en af de første danske dance-hits til at ramme den amerikanske Billboard-liste. Hør nummeret her:

Deltagelsen i Melodi Grand Prix kom lidt ind fra siden. Veronicas manager ringede en dag til hende og spurgte, om hun ville indspille en demo på sangen. Der var også andre, der skulle give et bud på vokalen, men det blev altså hende der blev valgt til at synge sangen. Hun havde ellers med jysk beskedenhed tænkt, at det nok ikke blev hende, men hun var meget glad for at blive valgt til det. Veronica glæder i det hele taget meget over at arbejde med så dygtige mennesker som hun gør, og det må siges at være forståeligt. Især hendes tekstforfattere er yderst kyndige folk, ikke mindst Peter Boström, som er en af bagmændene bag ”Euphoria”, men også Dimitri Stasson, som har skrevet såvel sange til Melodifestivalen som Grækenlands bidrag til Eurovision fra 2012, ”Aphrodisiac”. De to har altså faktisk tidligere været konkurrenter i Eurovision.

Hendes forventning til Grand Prixet er, at det bliver rigtig sjovt og en kæmpe oplevelse. Det er første gang, at Veronica optræder for så stort et publikum på dansk jord, så det er noget hun glæder mig meget til, og så er det ekstra godt, at det er i Grand Prixet. Hun har selv set Melodi Grand Prix siden hun var barn, og husker som det første ”Hallo Hallo”, og har siden set det med familien. Hun synes at det er en god dansk tradition at se Melodi Grand Prix, så vel som det er mange steder i udlandet.


Sang 6: Lighthouse X: Soldiers of love

Tekst og musik: Sebastian F. Ovens, Daniel Lund Sørensen, Katrine Klith Andersen, Søren Bregendal, Johannes Nymark og Martin Skriver

IMG_4595

Kendere af Eurovisions-sange fra 1980-erne vil vide, at titlen på Lighthouse X’s sang giver associationer til Belgiens ESC-bidrag fra 1987. Der er dog temmelig langt fra 80-ernes skulderpuder og synthesizerlyd til dette boyband.

De kalder i øvrigt ikke sig selv for et boyband. Det synes de, at de er for gamle til. Især Johannes Nymark omtales som frygteligt gammel, sikkert fordi han ikke kunne være til stede ved interviewet. I hvert fald viser en hurtig research, at Søren Bregendal faktisk er den ældste af de tre, med sine 32 år. Bandet har eksisteret i 4 år, og blev startet, fordi de tre venner havde lyst til at lave et musikalsk projekt, hvor de dels kunne få lov at spille noget popmusik, men også som en platform for et mere ideologisk projekt. Lighthouse X gør meget ud af at støtte forskellige projekter, så de har valgt et projekt hver, som de er ambassadører for. Således støtter de Børnehjertefonden, Børn, unge & sorg og Julemærkefonden. Hver for sig betyder de tre projekter noget for sangerne personligt, fordi de hver for sig har været involveret i problematikker, der ligner dem de tre organisationer handler om. Johannes Nymark har en hjertesyg mor, Søren Bregendal har gennem sin barndom lidt af svær OCD og angst, og Martin Skriver har i sin barndom været meget overvægtig og blev drillet.

Bandets store sociale engagement har også bragt dem til et samarbejde med teleselskabet Call Me, hvis kampagne med overskriften “Tal ordentligt” de havde et værdifællesskab med. Det har gjort det muligt for dem at udgive deres første nummer “Kærligheden kalder”, som kan høres her:

Hele Lighthouse X-projektet synes gruppen passer godt ind i Grand Prix-sammenhæng, fordi de netop oplever, at Grand Prix handler om fællesskab på kryds og tværs og om kærlighed, ord der passer til både gruppen generelt og til deres sang ”Soldiers of love”. Sangen er blevet til blandt en masse andre, som er skrevet med forskellige samarbejdspartnere. ”Soldiers of love” blev skrevet 14. november 2015, dagen efter det tragiske terrorangreb i Paris. Om sangen fortæller gruppen:

Den er ret præget af den ånd vi alle sammen følte. Vi var alle sammen ret mærket af det der var sket. Det er ikke en sang der handler om det (terrorangrebet, red.), men om at vi simpelthen bliver nødt til at stå sammen og hylde mangfoldigheden, forskelligheden. Der skal være plads til alle.

Gruppen fortæller videre, at de gav sig selv den opgave, at de ville lave en sang, der kogte alle de ting ned som Lighthouse X går ud på, og det blev til ”Soldiers of love”.


Sang 7: Kristel Lisberg – Who needs a heart

Tekst og musik: Sara Ljunggren og Jonas Gladnikoff

IMG_4581

Kristel Lisberg startede som blot 7-årig sin karriere på Færøerne som countrysanger, og hendes karriere har været en lang vej med mange op- og nedture. Hun har blandt meget andet været omkring X Factor 2012, hvor hun dog ikke nåede frem til liveshowene. Det er en oplevelse, som hun selv beskriver som både positiv og negativ. Kristel er et stort navn på Færøerne, men det er dog ikke nok til at hun kan leve af musikken. For tiden studerer hun til optiker, men når hun har fri fra studiet, bruger hun meget tid med sit klaver, hvor hun laver musik. Hendes egen musik ligner i ret høj grad ”Who needs a heart”, og hun er meget glad for powerballader, som hun selv har skrevet nogle stykker af. Hør blot denne sang med titlen “September”, som er tilegnet hendes bror, som døde i en trafikulykke i 1999:

Jonas Schröder, som har været med til at vælge sangene til årets Grand Prix, kontaktede for noget tid siden Kristel Lisberg, og fortalte hende at tekstforfatterne til ”Who needs a heart” havde stalket hende på Facebook, og var meget interesserede i at få hende til at synge deres sang. Det var hun heldigvis også interesseret i. Især Jonas Gladnikoff har en kolossal erfaring med Grand Prix. Han har deltaget som tekstforfatter i ikke mindre end 15 forskellige landes nationale udvælgelser til Eurovision siden 2006. Alene i år har han sange med i tre lande, nemlig Malta, hvor han oven i købet har tre sange med, og Finland, foruden Danmark. Tre gange har han endda vundet nationale finaler, sjovt nok alle tre gange i Irland.

Kristel glæder sig rigtig meget til at deltage i Melodi Grand Prix, og glæder sig især til forhåbentligt at kunne røre folk med sin sang. På den anden side, vil hun ikke sætte sine forventninger for højt. Det er vigtigt for hende ikke at blive for fokuseret på konkurrencedelen, huske sig selv på, at det i sig selv er en oplevelse for livet at deltage i Melodi Grand Prix, og at nyde oplevelsen, så man ikke glemmer sig selv.


Sang 8: Jessica – Break it good

Tekst og musik: Engelina Andrina, Tommy P. Gregersen og David Touda

IMG_4580

Jessica er et af de mere ubeskrevne blade i årets Melodi Grand Prix. Hun er 24 år, oprindeligt adopteret fra Brasilien, og opvokset i Hornbæk, men bor nu i Valby. Jessica har været en del af mange musikprojekter. Den tidligste udgave hun er med på er nok CD-en ”Bølle-bob og alle de andre” fra 2005, hvor hun er en del af børnekoret. Hun har også som barn spillet med i utallige musicals. Siden hen har hun mest lavet reggae, blandt andet i samarbejde med den amerikanske producer Graham Marsh. Hun bruger det meste af sin tid på at komponere, skrive tekster og indspille, for at få sat gang i sin musikalske karriere. Hun fortæller denmark12points.com, at hun mest af alt forventer, at Grand Prixet skal blive en sjov oplevelse, og noget hun kan se tilbage på med glæde.

Da tekstforfatterne bag ”Break it good” havde brug for en sangerinde, der kunne synge deres pop-reggaeinspirerede nummer, kunne Cutfather heldigvis skabe kontakten til Jessica. Af tekstforfatterne vil især Engelina være kendt af Grand Prix-fans. Hun har skrevet sangen, der blev nummer to i 2012, ”Take our hearts”, og i 2014 skrev hun ”Vi finder hjem ” og ”She’s the one”. Hun har derudover skrevet sange til blandt andet Medina og Kylie Minogue. Hendes medforfattere er nye i Grand Prix-sammnehæng, men har skrevet musik til mange andre kunstnere. Blandt andet har Tommy P Gregersen været med til at skrive et nummer til One Direction.


Sang 9: Muri og Mario: To stjerner

Tekst og musik: Mads Løkkegaard, Gianluigi Fazio, Murad Mahoud (Muri) og Mario Sciacca

IMG_4598

Muri og Mario kommer med deres optræden tilbage efter en pause på 2½ år fra musikken. Mario er i mellemtiden blevet far, og bruger derudover meget tid på sit firma, hvor han importerer vin. Muri er iværksætter ved siden af musikken, idet han har tre opfindelser, som han er i gang med at promovere. Hvad disse opfindelser går ud på, melder historien dog ikke noget om. Det er gået fra at være en hobby til næsten at være en fuldtidsbeskæftigelse, men han har ikke glemt musikken. Den brænder han for på en anden måde, og han ser den som en god hobby, som kan bruges til at glæde en masse mennesker.

Muri og Mario gør meget ud af at inddrage deres fans i deres musik. Det skinnede allerede igennem med “Hun tog min guitar”, hvor de havde fedt folk om at sende videoer ind af dem selv.

Ligesom gruppens største hits ”Hun tog min guitar” og ”Mambo” bliver Muri og Marios bidrag til årets Melodi Grand Prix sunget på dansk. Det er en vigtig del af gruppens identitet, at deres sange er dansksprogede, og det er vigtigt for gruppen, at de ikke vil lave om på sig selv. De ser Grand Prixet som noget meget poleret, men det ser de sig selv som en modsætning til. De vil gerne fremstå mere uperfekt, og derfor er det meget passende, at de har valgt at tage deres ven Kim Bramstrup Nielsen med på scenen. Kim Bramstrup Nielsen er ikke så kendt i offentligheden, men har deltaget i DR3-programmet ”De uperfekte”, som var et datingprogram med deltagere med fysiske eller psykiske handicaps, i Kims tilfælde OCD. Hvilken rolle Kim skal spille i showet har de ikke villet afsløre, så det må vi vente i spænding på at se.

Muri og Mario fortalte denmark12points.com, at det netop var Kim Bramstrup Nielsen, der fik dem overtalt til at stille op til Melodi Grand Prix, og at han på mange måder har haft en god indflydelse på dem. De vil meget gerne give publikum noget positiv energi og en masse kærlighed. Umiddelbart virker der til at være en modsætning mellem det og det at de synger en sang, der handler om et kærlighedsforhold, der er gået galt, eller måske aldrig rigtigt har været der, men måske vil kærligheden alligevel strømme ud gennem skærmen. Det må tiden vise.


Sang 10: Anja Nissen – Never alone

Tekst og musik: Emmelie de Forest, Maureen ”MoZella” McDonald og Rune Westberg

IMG_4587

Ikke blot i Eurovision, men også i Dansk Melodi Grand Prix, har Australien gjort sit indtog. Således har Anja Nissen boet hele sit liv i Australien, men har, som navnet antyder, danske forældre, som mødte hinanden til et danskerarrangement i Australien. Anja bor selv i Sydney, er både dansk og australsk statsborger, og føler at hun har et specielt bånd til Danmark. Hun har masser af familie i Danmark, blandt andet søstre i København og Roskilde.

Anja er, på trods af hendes bare 20 år, allerede erfaren i store tv-shows. I 2014 vandt hun sangkonkurrencen The Voice, og har siden hen været en stor stjerne i Australien. Hun har udgivet flere singler, blandt andet “I’m so exited”, som har hendes Voice-dommer will.i.am med som gæsteartist. Den kan høres her:

På trods af hendes erfaring, er Anja lidt nervøs for det at stille op i et dansk tv-show, men føler sig på den anden side både heldig og stolt over, at have fået lov at deltage. På aftenen vil hun bare synge det bedste hun kan, tage det hele ind og have det sjovt. Hun mener, at det er en oplevelse og en stor mulighed.

Det lå måske ikke lige for at vælge en australsk sangerinde til at synge ”Never alone”, men Anjas grandkusine vidste at Anja meget gerne ville til Danmark og synge, så hun foreslog Anders Fredslund-Hansen fra Good Songs Publishing, som er en del af Universal Music, at Anja skulle synge sangen. Resultatet af det var begge parter meget glade for, så på den måde passede det hele sammen.

I løbet af Anjas opvækst har hun set Grand Prix masser af gange. Hun fortæller, at australierne, som lever i et multikulturelt samfund, er meget interesserede i andre landes kultur, og at lære om andre landes kultur. Australierne er meget afslappede, og elsker musik og sjov, hvilket er det hun forbinder med Grand Prix. Vi talte om muligheden for at hun skulle konkurrere mod Australien i Eurovision, og det kan måske både blive lidt underligt for begge parter, og samtidig være en fordel, fordi der måske er lette stemmer at hente.

Der står meget dygtige mennesker bag nummeret. Således har MoZella været med til at skrive Miley Cyrus’ kæmpehit ”Wrecking Ball”, Rune Westberg har også arbejdet med store stjerner, og Emmelie de Forest behøver næppe nogen introduktion. Man genkender tydeligt hendes musikstil i nummeret, og rygtet siger, at hun egentlig selv skulle have sunget nummeret. Det er dog ikke bekræftet.


februar 12th, 2016 by