Hvem går i finalen fra 1. semifinale i Eurovision 2016?

Efter at have ligger på prøver i hele dage, hvor de samme sange blev prøvet flere gange i træk, var det mandag tid til at se det hele i færdig udgave, og dom et samlet show. Showet var super godt, vittigt og kompetent styret af de to værter Petra Mede og Måns Zelmerlöw. Sidstnævnte skulle selvfølgelig synge sin vinder sang fra sidste år hvilket han gjorde i en meget poetisk udgave med hjælp fra en stor gruppe børn. Især den ene dreng fik virkelig sine minutter af fame ved dette show.

Men det er jo sangene, som det i sidste ende handler om. Der er 18 sange, 10 skal i finalen, og de sidste 8 er færdige for i år. Lige som sidste år, vil jeg gennemgå sangene, og dele dem op i kategorierne de sikre, de sandsynlige, de usikre og de usandsynlige.

I denne artikel omtaler jeg kun sangene kort. En mere grundig gennemgang med billeder fra prøverne kan ses her: http://www.denmark12points.com/2016/05/08/indtryk-af-sangene-i-1-semifinale-i-eurovision-2016/

 

De sikre:

Der er ingen vej udenom, at den første man må nævne i denne kategori er Rusland. Sergey Lazarov leverer fuldstændig stensikkert hver gang, go har et helt utroligt spektakulært show. Han kommer helt sikkert i finalen, og er en hot favorit.

Efter denne helt store favorit er der flere, som også virker som sikre kort til at gå i finalen. Cypern kommer med et rocket nummer, som dog ikke er vildere, end at de fleste kan være med. Det er rimelig mainstream, og skal nok gå videre.

På trods af, at man kan indvende, at hun laver en kopi af Loreens bevægelser og Måns Zelverlöws show på skærmen og emne for sangen, så mener jeg også, at Island er et ret sikkert kort til at gå videre. Hun leverer super sikkert en god sang, som mange slags seere og juryer vil kunne stemme på.

 

De sandsynlige:

Ungarns sang vil sandsynligvis også kunne findes i finalen. Der er mange gode elementer, en meget køn sanger, et kraftfuldt sceneshow, og en fin sang. Freddie, som sangeren hedder, virkede en smule shaky til generalprøven, og det kan måske trække lidt fra, men mon ikke det stadig lykkes.

Kroatien skiller sig ud i sit sceneudtryk. Ingen tvivl om, at man vil kunne huske Nina Kraljic, ikke mindst for hendes påklædning, først en kåbe i størrelse villatelt, og siden en kjole i årets vildeste design. Det giver jo ikke i sig selv en finaleplads, ej heller det omvendte, og Nina har faktisk en rigtig fin sang, som jeg bestemt tror vil komme i finalen.

Armenien kommer stort set altid i finalen, og i år har de en sang med stor dramatik, som bliver meget flot fremført. Selve nummeret synes jeg egentlig ikke er super stærkt, men det skal nu nok trække en finaleplads alligevel.

Malta har et ret stærkt kort med, i form af Ira Losco, som er en rigtig grand prix-darling, med en andenplads fra 2002 i bagagen. Nummeret er ikke super stærkt, men det leveres fint af Ira og hendes danser. Hun optræder desuden som den sidste på scenen, og det tror jeg tilsammen er nok til en finaleplads.

 

De usikre:

Grækenland er lidt en joker. De har virkelig deres statistik med sig, i forhold til det at gå i finalen. Spørgsmålet er, om dette meget folkloristiske nummer, igen garneret med et rapstykke, slår nok an i resten af Europa. Jeg er i tvivl.

Moldova kommer med en sang, som er pop lige efter bogen. Det er midten af mainstream, et fint nummer at lytte til, men også lidt tandløst i det. En startplacering som nummer 3 hjælper heller ikke, så jeg tror ikke på det.

Holland er en lidt sjov størrelse i disse år. De har virkelig haft noget godt med, og året efter har de kunnet kommet med noget virkelig ringe. I år er det sådan lidt midt imellem. Det er bestemt ikke et ringe nummer, og han får skabt en god stemning på scenen, og har et udtryk, som adskiller sig en del fra de andre, hvilket godt kunne gå hen og blive hans fordel. Han leverer ret charmerende, og har en god detalje til slut i nummeret. Ikke en helt usandsynlig finaledeltager.

Tjekkiet har endnu aldrig været i finalen. Det er har generelt også været god grund til, men i år kunne der godt være en finaleplads til dem. Gabriela synger virkelig godt, sangen er ret fin og godt iscenesat. Jeg håber på en finaleplads til Tjekkiet.

Østrig er en rigtig fandarling, forståeligt nok, for hun virker til at være rigtig sød og ahr en fin sang. Jeg kunne godt frygte for hende, at hun laver en Kate Ryan – en anden fanfavorit, der røg ud efter semifinalen. Det bliver måske lidt for sukkersødt, ikke mindst for juryerne, men jeg kunne såmænd godt unde dem en finaleplads.

Aserbajdsjan hører normalt til i en af de mere sikre kategorier, men her vurderes de lavere. Dels er Samira ikke så sikker i sin vokalfra dem der har set tv-billeder siges det at have lydt meget skidt. Derudover er sangen noget banal og forudsigelig, så måske misser de finalen for en gangs skyld.

Bosnien-Hercegovinas sang har jo klart et publikum. En del mennesker elsker disse balkan-ballader, inklusive denne skribent. Den er dog stadig usikker, for de giver et lidt rodet indtryk – så skal der lige lidt rap med, så skal de lige lave nogle gimmick omkring flygtninge – der bliver for meget der larmer, så jeg er ikke så optimistisk på deres vegne, desværre.

 

De usandsynlige:

Finland lægger ud i showet, med en glad popsang, sunget af Sandja, som egentlig gør det godt – problemer er bare, at sangen bliver lidt repetitiv, og derfor lidt kedelig. Samtidig er det ingen fordel at starte så tidligt i showet, så jeg mener at deres chance for en finaleplads er ret lille.

Det smerter mig lidt, men jeg er også nødt til at sætte San Marino i denne kategori. Modsat de fleste andre kan jeg godt se noget i denne sang. Den er lidt pudsig, synes jeg, og jeg kunne faktisk godt unde Serhat og co. at komme i finalen, men jeg tror ikke at det kommer til at ske.

Estlands sangen Jüri leverer fint, men nummeret bliver lidt indadvendt i sit udtryk, også mere end det havde behøvedes. Som med Finland når man at kede sig undervejs, og det er altså ikke godt, med en sang på under 3 minutter.

Montenegros sang er faktisk vokset noget hos mig, efter at have set den live. Jeg synes at de gør det super godt på scenen. Når sangen alligevel kommer i denne kategori, er det fordi jeg tror at den er for speciel med sin hårde rock og dupstep til, at folk vil stemme på den.

 

Konklusion:

Med alle disse ord sagt, når vi frem til, hvilke ti sange jeg så mener går i finalen (ikke nødvendigvis helt i denne rækkefølge):

  • Rusland
  • Cypern
  • Island
  • Ungarn
  • Kroatien
  • Armenien
  • Malta
  • Holland
  • Tjekkiet
  • Østrig
maj 10th, 2016 by