Potent, rocket, intimt og energisk – Armenien, Schweiz, Irland og Cyperns prøver 4. maj

Her fredag formiddag skulle de sidste fire sange i semifinale 1 på scenen. Det var fire meget forskellige numre – vi fik både noget potent, noget rock, noget intim pop og et energisk powernummer. Læs om prøverne her:

Sang 16 – Armenien

Sevak Khanagyan

Qami

Dagens første prøve er Armenien, og her møder vi Sevak Khanagyan, som synger sangen Qami.

Det er et meget enkelt sceneshow vi ser fra Armeniens side, men med en rigtig god opbygning. Jeg får asociationer til Aram MP3’s optræden ved Eurovision 2014 i København – hvilket er meget positivt.

Vi starter med at se ham på en meget mørk blå scene, omgivet af røg, og som nummeret skrider frem afsløres det, at han står i en cirkel af metalpiller. Når nummeret bygger op, skifter lyset til at blive mere rødt og blinkende, og ender med at blive mere hvidt. En meget potent optræden med et super nærvær og en stærk stemme.


Sang 17 – Schweiz

Zibbz

Stones

Så er vi kommet til rockkoncert! Det kan, i mangel af et godt dansk ord, beskrives som ”sassy”. Som i den nationale finale ser vi søskendeparret Corinne og Stefan, eller Coco og Stee som de kalder sig, på scenen. Bandnavnet Zibbz er i øvrigt en sammentrækning af ordet siblings, så de har åbenbart en ting med forkortelser i den familie.

De starter med et brag – eller to brag, rettere sagt – og så er der ellers fest på scenen. Coco er en total rockchick, og er hele tiden i bevægelse på scenen. De er måske dem, der mest af alle laver et ”livescene -show” – vi kunne have været på orange scene på Roskilde Festival – så der er virkelig noget at glæde sig til, for alle os der kommer til at sidde i salen. Publikum bliver meget direkte inddraget, og så bruger de fyrværkeri på en måde, som jeg ikke tror er set før på en Eurovision-scene.


Sang 18 – Irland

Ryan O’Shaughnessy

Together

Irland har i de seneste år haft svært ved at komme i finalen, selv om de egentlig har haft fine numre, som måske bare ikke har været originale nok eller været iscenesat godt. Jeg har derfor været meget spændt på, hvordan deres sceneshow ville være i år, for der er virkelig tale om et nummer, som er afhængig af en god staging.

De er i den grad lykkedes med at gøre det unikt i år, synes jeg. Det er nok den sang i år, hvor man ahr tænkt mest i intimitet. Der bliver så at sige skabt tre rum på scenen, et for Ryan O’Shaughnessy, et for pianisten og et for de to dansere. De der har set videoen til nummeret, vil vide at de to dansere fortolker den historie, som Ryan synger, og det gør de også på scenen. De har heldigvis været modige nok til i løbet af nummeret at fokusere på dem frem for Ryan, og det er godt, for deres optræden er i høj grad med til at gøre nummeret til noget unikt.

Bortset fra Conchita Wurst kan jeg ikke huske at have set et sceneshow ved Eurovision, der så direkte og så gennemgående havde et LGBT-tema. Det tæller positivt og negativt for andre – for eksempel siger rygtet, at russerne river sig i håret over det – men uanset hvad, så har irerne virkelig fået lavet en iscenesættelse man lægger mærke til, og det er altid en fordel.


Sang 19 – Cypern

Eleni Foureira

Fuego

Hvis nogen skulle have glemt, hvordan man for 10-15 år siden fik en topplacering i Eurovision, så se med her. Eleni Foureira kommer op catwalkende i møde i et tætsiddende catsuit, lavet af glimmer, og bliver snart mødt af fire dansere, der danser, vrikker og kaster med håret, så det er en lyst. Der er masser af udsigt til velsiddende bryster, smækre hofter og lange ben – og så er der selvfølgelig masser af Fuego, eller ild, som der hedder på dansk.

Hvad de har i energi, kroppe og ild mangler de til gengæld i originalitet. Vi har set de her sange virkelig mange gange i Eurovision, og Beyonce har allerede opfundet de bevægelser de laver – men de er sidst på scenen, og der er masser af publikum denne slags sange, så mon ikke nok det skal gå alligevel for dem.


Senere i dag går Rasmussen på scenen til sin anden prøve. Det skal blive spændende at se, om der er kommet styr på sneen, og om det i det hele taget fungerer lige så godt som det gjorde i tirsdags.

maj 4th, 2018 by