Spændende og tæt semifinale uden de helt store overraskelser

Før tirsdagens semifinale var der ret bred enighed om, at det i denne semifinale var meget svært at gætte resultatet, fordi der, udover nogle ret oplagte bud på finaledeltagere, var mange, der sloges om de sidste pladser.

Denmark12points var selvfølgelig også kommet med sit bud, og af de ti sange jeg var kommet frem til ville gå videre gik otte af sangene i finalen. Finalisterne fra semifinale 1 blev:

  • Østrig
  • Estland
  • Cypern
  • Lithauen
  • Israel
  • Tjekkiet
  • Bulgarien
  • Albanien
  • Finland
  • Irland

Af de ti sange havde jeg ikke tippet Lithauen og Finland til at gå videre. Jeg havde frygtet, at Lithauen ville drukne i de mere udadvendte uptemposange den var omgivet af, men juryerne og seerne faldt åbenbart for det intime univers og den gode historiefortælling, som Lithauen lavede. Oven i købet er de blevet lidt en bookmaker-darling her efter semifinalen, og nævnes som en mulig vinder. Det tror jeg er lidt overvurderet, men jeg er godt tilfreds med at den får en plads i finalen. Finland kan jeg egentlig også godt lide, rent personligt, men havde måske tænkt at der var andre af de udstyrstunge sange i den samme genre ville tage point fra Saara Aalto, men det lykkedes altså for dem at gå videre.

Omvendt kom Armenien og Grækenland, som jeg havde tippet til finalepladser, ikke videre – og det var ikke så overraskende endda. For Grækenlands vedkommende havde jeg tippet den til at gå videre på en 10. plads, for jeg havde gennemskuet, at den ville få det kolossalt svært i semifinalen. Den fik aldrig den magi, som man havde håbet at den ville få på scenen, og det blev altså straffet. Med Armenien var der nok tale om, at jeg havde overvurderet den, fordi jeg synes at den fungerede godt på scenen – men sådan skulle det altså ikke gå.

Lodtrækning til finalen

Efter semifinalen blev der trukket lod om, hvorvidt sangene skulle i første eller anden halvdel af showet, og her var der sjovt nok en klar tendens til, at de store forhåndsfavoritter trak sidste halvdel, og de mere stille numre, der måske havde brug for et godt startnummer trak første halvdel. Det er lidt ærgerligt for finaleshowet, synes jeg, at første halvdel bliver så præget af relativt stille sange, og anden halvdel bliver med de store shownumre. En mere lige fordeling havde givet et samlet bedre show, men sådan er det jo med lodtrækninger, og det samlede indtryk kan jo også når at ændre sig meget efter semifinale 2.

I første halvdel kom Østrig, Estland, Lithauen og Albanien, og i sidste halvdel kom Cypern, Israel, Tjekkiet, Bulgarien, Finland og Irland.

maj 9th, 2018 by