Hvem vinder Melodi Grand Prix 2019?

Meget er blevet sagt om årets 10 sange, kunstnerne der synger dem og sangskriverne bag – både her på denmark12point.com og andre steder. Her til aften er det tid til at få udløst spændingen – hvem vinder?

På baggrund af generalprøven lørdag eftermiddag, de forventninger jeg havde på forhånd og bookmakernes forudsigelser vil jeg give et bud på hvem der vinder – men først en gennemgang af de ti performances:

Sang 1: Simone Emilie – Anywhere

Simone Emilie åbner ballet i luftig gul kjole og hvide sneakers. Hun gadedrengeløber lidt rundt på scenen, hvor hun er helt alene. Om det er gadedrengeløbet eller hendes sneakers der gjorde det ved jeg ikke, men det blvier en anelse barnligt i udtrykket, synes jeg. Stemmen lidt spag, og det hele bliver lidt kedeligt at se på. Det bliver nok temmelig svært for hende at gå videre, især i betragtning af, at hun synger som nummer 1.

 

Sang 2: Jasmin Gabay – Kiss Like this

Jasmin kender vi jo på hendes store smil i Bagedysten, og det går igen på scenen. Hun har lyserød top på, og neonfarver på hele bagvæggen. Hendes dansere er i glimmer fra top til tå. De har en fiks håndbevægelse som går igennem hele sangen. Så vidt så godt. Så er der stemmen og selve sangen, og der bliver det mere problematisk. Hendes vokal er meget shaky hele vejen igennem, og nummeret er i sig selv ikke noget særligt.

Sang 3: Rasmus Faartoft: Hold My Breath

Vi er ude i en meget klassisk optræden. Mand alene på scenen med mikrofon i stativ, stor ballade. Himmel i baggrunden. Der er en super lækker detalje med nogle lamper der kører op og ned. Han var lidt shaky i starten, men han kommer tilbage og fyrer den af i omkvædet. Dejlig sang, men svær at huske i slutningen af showet.

Sang 4: Marie Isabell – Dancing With You In My Heart

Mine damer og herrer. Vi præsenterer prinsese Elsa fra Frost. Hun er i koreografikjole med svævende tørklæder om livet på den etniske måde. Der er tyk fletning og masser af glimmer. Scenen er bygget op ad øer. I starten af nummeret står hun stille på den ene, men bevæger sig godt rundt til sidst – og så er der vindmaskine, hurra 🙂 Hun synger super sikkert, og nummeret holder hele vejen igennem. Det er klassisk Grand Prix, som bestemt har et publikum.

Sang 5: Sigmund – Say My Name

Sigmund har det mest spektakulære sceneshow i aftenens show. Han starter liggende med en spændetrøje på, som han tog straks tager af. Han står meget mere stille end jeg havde forventet, men det fungerer super godt, også fordi det fungerer super godt med hans dansere. Det hele er sådan lidt hich-tech og robotagtigt i udtrykket – på en god måde, vel at mærke. Stemmen fungerer også super godt. Nummeret er dog ikke i sig selv noget at skrive hjem om, så det er tvivlsomt om det rækker til en topplacering.

Sang 6: Humørekspressen – Dronning af baren

SÅ er der bandopstilling og hygge med bodegalampe, tjenertøj og det hele – og så har de altså en ret sjov gimmick i nummeret, som jeg ikke vil afsløre her. De ser glade ud på scenen, og vil især få mange seerstemmer. Den kunne være en outsider til en superfinaleplads.

Sang 7: Julie og Nina – League of Light

Lad os starte med det positive. Julie og Nina synger fuldstændig sikkert, der er ikke en skæv tone eller nogen slinger i valsen – og det ender faktisk også med at blive dens ulempe. Sceneshowet er kørt på det helt sikre, dvs. is i baggrunden, men ellers ikke den mindste lillebitte smule antydning af det norrøne tema, som vi var blevet lovet. Jeg var ikke hensat til Grønland eller omegn, og det bliver bare lidt kedeligt at se på. De er i ens sorte kjoler på den gotiske måde, og det passer ikke til sangen. Der er godt med blæs på vindmaskinen ift. sidst, og det er dejligt, men ellers var det undervældende. Sangen var min forhåndsfavorit, men det er det ikke mere.

Sang 8: Teit Samsø – Step It Up

Hvad Julie og Nina manglede i dynamik har Teit til overflod. Han starter nede blandt publikum, og bevæger sig op på scenen. Det er tydeligt, at han virkelig er vant til at performe, og han får ALT ud af det nummer. Han har en god stemme, og det hele passer sammen. Sangen er dog en af årets svageste, så jeg tror trods alt ikke det rækker til en topplacering.

Sang 9: Leonora: Love is Forever

Lige som i selve det tv-transmitterede show blev der i generalprøven udnævnt tre superfinalister, som skulle synge igen. En af dem var Leonora, og det var jeg glad for. Første gang hun sang samgen ved generalprøven var det noget spagt, men anden gang sad det lige i skabet. Hendes look spiller, de har fået skabt et godt univers og det er super sympatisk. Jeg tror den har en meget stor chance.

Sang 10: Leelo – That Vibe

Leelo ved helt tydeligt, hvordan man laver et godt show. Der er glimmer og neon over det hele, der er stemmeforvrænger, der er dansere, der er en meget nærværende forsanger. Det hele spiller sådan set, og det kunne godt række til en finaleplads. Sangen er dog i sig selv ikke stærk.

Og hvem vinder så?

Jeg er i tvivl og ikke i tvivl. Nogle af dem jeg havde afskrevet på forhånd har meldt sig ind i kampen, og især Julie og Ninas sceneshow fungerede dårligere end ventet.

Det fører frem til, at jeg har fået en ret klar vinderfavorit i Leonora. Hendes sceneshow sidder lige i skabet, hun ser sød ud og sangen har et godt, internationalt tilsnit.

Hvem der tager de andre finalepladser er mere usikkert. Spørgsmålet er om juryerne vil lifte Julie og Nina videre, for jeg kunne forestille mig at seerne ikke ville give den så mange stemmer som forventet. Omvendt har især Sigmund lavet et show, som virkelig var overbevisende. Leelo kan nok heller ikke afskrives. Og hvad med Humørekspressen? Eller dumper fanjuryen det? Og hvad med Marie Isabell?

Mit forsigtige bud er, at Leonora, Julie og Nina og Sigmund går videre, men de to sidstnævnte er jeg absolut ikke sikker på.

februar 23rd, 2019 by