Drømmende duo fra Slovenien

© Katarina Veselič

Et af de første lande vi får at se i 1. semifinale ved årets Eurovision er Slovenien. I skrivende stund vides det ikke, hvad nummer den bliver præsenteret som, men i hvert fald bliver det i første halvdel – dvs. senest som sang nummer 9.

Slovenien bliver repræsenteret af duoen Zala Kralj & Gašper Šantl, eller ZalaGašper, som de også kalder sig. Det er den kvindelige del af duoen, Zala Kralj, som står for den vokale del af sangen, mens Gašper Šantl står for den musikalske. De to begyndte deres samarbejde i 2018, efter begge to at have arbejdet med musik fra de var ganske unge, ja børn, faktisk. De blev introduceret til hinanden via fælles venner og via Instagram.

Vejen til Eurovision

Sangen de skal synge hedder ”Sebi”, hvilken cirka kan oversættes til ”Sig selv”. Den skriver sig ind i en række af sange i ikke så poppede genrer – noget Slovenien ikke har været bange for at eksperimentere med gennem årene. Hvad man skal kalde genren i år? Tjah, lounge, elektronisk, meget lavmælt er i hvert fald ordn man kan sætte på det. De to på scenen har selv skrevet tekst og musik til sangen, som først blev præsenteret i EMA, som den slovenske udvælgelseskonkurrence hedder. Der var ti sange i konkurrencen, og vinderen skulle findes over to afstemningsrunder. I første runde skulle en jury finde de to bedste, og i anden runde var der seerafstemning. Zala Kralj & Gašper Šantl blev faktisk ”kun” nummer to hos juryerne, men i seerafstemningen fik de hele 72,89% af stemmerne, til deres egen tydelige overraskelse.

Se her deres optræden fra den nationale finale EMA:

Mulig topplacering?

Efter at de blev udvalgt til at repræsentere Slovenien har de fået en del positiv opmærksomhed. Nogle nævner dem ligefrem som potentielle vindere, hvilket i hvert fald bookmakeren Betfair dog ikke er helt enige i. Således kan man i skrivende stund (1. april) få 70 gange pengene, hvis det lykkes dem at gå hele vejen.

Personligt har jeg det lidt blandet med sangen. Jeg bliver helt klart fanget af sangen, den er interessant og i en spændende genre. Omvendt er jeg noget skeptisk over det meget indadvendte indtryk de har på scenen – men det kan jo være, at man gør det mere udadvendt til Eurovision, og så kunne det bestemt godt være en sang der klarede sig godt.

Som sagt har Slovenien ofte vakt en vis opmærksomhed med deres bidrag, men det betyder absolut ikke at succesen er fulgt med. Således er de blot gået i finalen 5 gange ud af 15 forsøg, siden semifinalerne blev indført i 2004, og selv med de sange der er gået i finalen har der ikke været den store succes. En 13. plads er således det bedste resultat siden 2004. Før det har de dog haft tre top 10-placeringer, siden de debuterede i 1993.

Deres første fælles udgivelse

Her kan du høre et eksempel på noget af det andet musik duoen har lavet sammen. Vi genkender det samme lidt drømmende og skæve univers, både i sangen og ikke mindst i videoen. Det er deres første nummer sammen, med titlen ”Valovi”.

april 1st, 2019 by