Et vaskeægte Replay fra Cypern

Cypern er valgt til at skulle åbne ballet i årets Eurovision, med sangen ”Replay”. Sangen bliver fremført af Tamta Goduadze, der, som navnet måske afslører, ikke oprindeligt fra Cypern. Hun er født og opvokset i Georgien, hvor hun blev gift som 14-årig (!) og fik et barn. Da hun senere blev skilt fra min to år ældre mand valgte hun at emigrere til Grækenland.

15 års erfaring

Tamta slog musikalsk igennem via den græske udgave af ”Idols” i 2004, og har siden da udgivet tre albums og et hav af singler, både alene og sammen med andre. Blandt andet har hun udgivet sange med Stereo Mike, som deltog i Eurovision for Grækenland i 2011, og Sakis Rouvas, som deltog for Grækenland i 2004 og 2009 og været featured i en udgave af Mihai Traistariu’s ”Tornero”, som blev nummer fire i Eurovision 2006 for Rumænien.

Har tidligere forsøgt at komme med i Eurovision

Tamta har også selv tidligere forsøgt at blive kvalificeret til at deltage i Eurovision. Således deltog hun i den græske udtagelse i 2007 med sangen ”With Love”, men måtte tage til takke med en tredjeplads ved den lejlighed. I 2009 var både i Cypern og Grækenland rygter om at hun skulle deltage i Eurovision, men det blev ikke til noget, hverken i det ene eller andet land. Ligeledes fik hun faktisk tilbudt at synge ”Fuego” sidste år for Cypern, men afslog, fordi det passede dårligt ind i hendes egne musikalske planer – men i år skulle det altså være.

Her er hendes forsøg fra 2007, ”With Love”.

Replay – en passende titel?

Mange har, ikke helt uden grund, spøgefuldt sagt at titlen ”Replay” var ganske passende, for der er nærmest tale om et – ja, replay at Cyperns sang fra sidste år, førnævnte ”Fuego”. Hør blot her:

Det er da også, ikke overraskende, stort set de samme der står bag begge numre – ellers havde der vist været basis for en plagiat-sag, men det giver måske ikke nogen mening at tale om at plagiere sig selv?

Sangen er, som de oftest er i Cypern, valgt internt. Allerede 21. december 2018 blev det således offentliggjort, at Tamta skulle repræsentere Cypern. Sangen blev dog først afsløret senere.

Ny topplacering til Cypern?

Cypern har ikke den bedste statistik, når det gælder at klare sig godt i Eurovision. De er kommet i finalen 8 ud af 14 gange, og er, når de er gået i finalen, ofte havnet i den tunge ende. 2004 og 2018 er undtagelser, med hhv. en 4. plads, og så sidste års andenplads, som de altså går efter at forbedre i år.

Jeg er sådan set ikke meget i tvivl om, hvorvidt de kommer i finalen. ”Replay” er, som ”Fuego”, super effektiv, og de laver sikkert endnu engang et godt sceneshow. Dog kunne jeg godt forestille mig, at især juryerne ville synes at det er noget uorginalt dybest set at stille op med den samme sang igen, så jeg tror ikke den ender med at vinde.

april 3rd, 2019 by