Skrigende folklore fra Polen

En af Polens mest bemærkelsesværdige indslag i Eurovision var vel da de i 2014 i København stillede op med sangen ”Slavic girls”, som nok bedst husket for de særdeles barmfagre kvinder, der vaskede tøj og ikke mindst kærnede smør på en intensitet, der sjældent er set, hverken før eller siden.

Skrigende sang

I år stiller de endnu engang op med et ganske bemærkelsesværdigt nummer. Denne gang bliver der efter alt at dømme ikke blottede bryster på scenen, men derimod masser af folklore fra gruppen Tulia, der blev dannet i 2017. Tulia’s musik er i en genre, der i Polen kaldes śpiewokrzyk, hvilket angiveligt betyder hvide stemmer eller skrigende sang – en beskrivelse der ikke er helt ved siden af. Genren er voldsomt populær i Polen, og gruppens første album har solgt til platin dernede. Grunden til deres succes blev især grundlagt efter de havde lagt en ikke helt tosset coverversion af Depeche Modes ”Sound of Silence” ud. Den kan høres her:

Inspiration fra Oscarnomineret film

Polakkerne har skiftet lidt mellem at vælge deres deltagere internt og afholde nationale finaler. I år har man valgt internt, efter at artister og sangskrivere havde haft mulighed for at sende bidrag ind til en jury, som så udvalgte vinderen.

Sangen som Tulia skal synge hedder ”Pali se” – eller ”Fire of Love” på engelsk. Den er skrevet af et hold komponister og tekstforfattere, som ikke har deltaget i Eurovision før. Dog har to af tekstforfatterne, Allan Rich og Jud Friedmann tidligere prøvet af få en sang med i den polske udvælgelse, nemlig i 2009, men den blev diskvalificeret, fordi den som så mange andre diskvalificerede sange gennem årene var blevet spillet før tid.

Bagmændene bag videoen til sangen har i øvrigt udtalt, at de er inspireret af den Oscarnominerede polske film Cold War. Har man set den film kan man meget tydeligt fornemme den inspiration, faktisk ikke kun i videoen, men også i sangen.

Kan folkloren vinde?

Da Polen i 1994 første gang deltog i Eurovision, var det med noget af et brag. Allerede med deres første forsøg var de tæt på at vinde med sangen ”To nie ja”. Siden har de haft noget svært ved at følge op på succesen, og det tror jeg heller ikke sker i år. I deres i alt 21 forsøg, er de blot 3 gange kommet i top 10, og de første år der var semifinaler havde de særdeles svært ved overhovedet at gå i finalen. Den helt dårlige stime synes dog at være vendt. Således har de været kommet i finalen 5 år i træk, men med lunke resultater i finalen – undtagen i 2016, hvor Michal Szpak sang Polen til en 8. plads, i øvrigt efter at være blevet næstsidst hos juryerne og få en 3. plads hos seerne.

Selv om gruppen absolut skiller ig ud, og deres musik er meget populær i Polen, så tvivler jeg på, at de appelerer bredt i Europa, så ingen finale til Polen i år, tror jeg.

april 3rd, 2019 by