Svensk kvalitet i Estland

Der er nogle der, lettere spøgende, siger, at skal man have noget gjort godt i Eurovision, skal man sætte en svensker til det. Det ordsprog har esterne før benyttet sig af, og i år gør de det igen. Victor Crone, som i år skal repræsentere de sort-blå-hvide farver i Tel Aviv er nemlig fra Österåker i Sverige.

Han har fra han var 15 år gammel slået sine folder i forskellige musikalske sammenhænge, både i Sverige og i USA, nærmere bestemt Los Angeles og Nashville. I 2015 deltog han i Melodifestivalen sammen med Behrang Miri. De kom til andra chancen, hvor de blev slået ud af en anden Viktor, nemlig Viktor og Samir.

Rutineret bagmand

Victor Crone har selv været med til at skrive sangen ”Storm”, blandt andre sammen med Stig Rästa. Stig Rästa har selv deltaget i Eurovision i 2015, sammen med Elina Borg, hvor de sang ”Goodbye to yesterday” til en (noget undervurderet!) 7. plads, og har også været med til at skrive det estiske bidrag i 2016, ”Play”, som dog mildest talt ikke klarede sig godt – den blev sidst i sin semifinale.

Vejen til sejr gik gennem en semifinale i Eesti Laul, som den estiske udvælgelse hedder. Her gik Victor Crone videre med en førsteplads, som han især fik på seerstemmer. Divergensen blev endnu tydeligere i finalen, hvor juryen i første afstemningsrunde blot havde Victor Crone på en 9. plads ud af 12 sange, men igen reddede seerstemmerne ham videre til anden runde på en meget kneben 3. plads. Heldigvis for ham var der i 2. runde udelukkende seerstemmer, og endnu engang fik han flest seerstemmer.

Vind eller forsvind

Estland har haft en lidt pudsig historie i Eurovision. Der har været en tendens til, at de enten har fået bundplaceringer eller topplaceringer. Især i starten efter deres debut i 1994 – hvor de kom næstsidst – fik de rigtig mange flotte resultater. Således fik de top 10-placeringer 6 uf deres første 8 forsøg.  Efterfølgende har der været lidt længere mellem topplaceringer, men de har fortsat tendensen til, at når de er gode, så er de virkelig gode. Senest fik de en meget godkendt 8. plads med Elina Nechayevas meget smukke opera-popsang  ”La Forza”, som ikke mindst huskes for sin overdådige kjole.

Om Victor Crone lever op til de flotte resultater er et godt spørgsmål. Sangen er ret meget lige ud af landevejen, og præsenteres i semifinalen som nummer 14 ud af 17, så finalepladsen skal nok være hjemme, men spørgsmålet er, om tendensen til at juryerne vender tomlen nedad for sangen fortsætter i Eurovision, for så kan sangen godt få det svært – men jeg synes bestemt at sangen kan noget.

april 4th, 2019 by