Ekspressiv performance fra Portugal

Som så ofte før stiller Portugal op med en sang, der ikke ligefrem kan kaldes mainstream. Det er sangeren Conan Osíris, eller Tiago Miranda, som han egentlig hedder, som skal repræsentere Portugal i år. Det gør han med sangen ”Telemóveis” – eller ”Mobiltelefoner”, som titlen kan oversættes til.

Selvlært multikunstner

Conan Osíris har selv skrevet og produceret sangen. Han har studeret grafisk design, men har nu helt helliget sig musikken. Han har lært sig selv at skrive musik, og lavede i 2008 bandet Pawny Lamb. Han har sidenhen udgivet to soloalbums, hvor han også selv har skrevet musikken. Han er desuden selvlært danser, hvilket vi også får at se på scenen, hvor han og ikke mindst hans mandlige danser virkelig får vist nogle dansetrin og ansigtsudtryk, som vi ikke så ofte ser i Eurovision.

I det hele taget er deres fremtræden på scenen bemærkelsesværdig. De er begge iført noget der ligner jakker af tyk, kunstig pels, og en slags fingerforlægere på den ene hånd, som lidt ligner noget fra filmen ”Edward saksehånd”. Desuden har Conan Osíris et slags ansigtssmykke på, som dækker hagen og kinderne – måske en hilsen til de egyptiske guder, hvorfra hans kunstnerefternavn Osíris stammer fra.

Inciterende rytmer

Selve sangen ”Telemóveis” har han som sagt selv skrevet, og den er en blanding af pop og mere orientalske rytmer – der er noget arabiskklingende og nogle percussioninstrumenter, der også kunne være indiske. Vi genkender stilen i en af de tidligere sange han har udgivet ”Celulitite” – jeps, en sang om appelsinhud.

Sangen er valgt til Eurovision via Festival da Canção, som den nationale portugisiske udvælgelseskonkurrence hedder. Ved 1. semifinale fik den kun en 4. plads hos juryerne, men en 1. plads hos seerne. Det bragte den til finalen, hvor den sjovt nok fik topkarakterer fra alle juryerne, undtagen Algarves jury, som ”kun” gav den 10 point. Igen fik den topkarakter fra seerne, så alt i alt var det en sikker sejr.

Portugal før det igen svært

Portugal er ikke ligefrem kendt for sine prangende resultater ved Eurovision. Bortset fra deres sejr i 2017 med ”Amar pelois dois” har de haft det overordentligt svært. Mens der har været semifinaler har de haft svært ved overhovedet at komme i finalen, og før deres sejr skal vi helt tilbage til 1996, før de sidst fik en plads i top 10.

Om de kommer i finalen i år er usikkert. Bookmakeren Betfair har dem i skrivende stund lige på kanten, og de reaktioner man kan se fra andre fans er delte. Der er bestemt noget inciterende og interessant ved sangen og hele den ekspressive måde at fremføre den på, og de skal have ros for at turde vælge noget andet end det der er mainstream, men den bliver måske for svært tilgængelig for seerne. Der er i 1. semifinale, hvor de deltager, andre sange der også kan beskrives som eksperimenterende, og som måske nok gør det bedre. På den anden side har de et godt startnummer, nummer 15 ud af 17, så måske klemmer de sig videre – men jeg ville ikke sætte mine penge på det.

april 7th, 2019 by