Hvem løfter trofæet i Royal Arena?

Traditionen tro var det min plan at vente med at skrive noget om, hvad jeg synes om aftenens sange, og ikke mindst deres chancer, efter at have set generalprøven, som normalt afholdes lørdag eftermiddag.

Imidlertid satte coronavirusset en stopper for den plan – for ikke nok med, at DR har besluttet at aftenens show skal gennemføres uden publikum, de har også besluttet at pressen ikke har adgang til pressecenteret for efter generalprøven. Årsagen til det blæser i vinden, men det må vi jo rette os efter.

Lad os gennemgå de ti sange, og deres chancer:

Sang 1: Isam B – Bølger

Efter min mening har Babak Vakili og Isam B skrevet konkurrencens bedste tekst. Der er mange virkelig smukke metaforer, og et meget meningsfuldt budskab. Se blot første vers:

Hele mit liv har jeg delt min farve

Med de svageste søstre og de hårdeste brødre

Så længe jeg mindes, har min farve lyst mig op

Hængt som en medalje i en lænk’ om min hals

Sammen med Morten Woods har de lavet en meget fin melodi til teksten, og til sammen går det op i en højere enhed.

Ikke mindst i forhold til denne sang ærgrer det mig noget, at jeg ikke ved, hvordan den kommer til at tage sig ud på scenen, men jeg kan virkelig forestille mig, at liveorkesteret vil kunne bakke Isam B flot op på scenen med strygere og andre lækkerier. Får man skabt den rette stemning, så tror jeg godt at sangen kan vinde mange over.

Man kunne selvfølgelig overveje, om Isam B også er hjulpet af en kendthedsfaktor, men jeg synes at historien viser, at det ikke har en særlig væsentlig betydning.

Sang 2: Ben & Tan – Yes

Her møder vi den første af bookmakerfavoritterne, ja faktisk er det i skrivende stund dem der står med laveste odds hos alle de store, internationale bookmakerfirmaer.

Sangen er en af dem, som var omkring en semifinale, og allerede der tiltrak de sig en del opmærksomhed. Det er da også et par populære og sympatiske unge mennesker, som her er på scenen. De deltog begge i X-factor 2019. Her blev Ben, eller Benjamin Rosenbohm, som han egentlig hedder, nummer 2, mens Tanne Amanda Balcells blev nummer 4 som en del af gruppen Echo.

Sangen er skrevet af særdeles erfarne kræfter udi Grand Prix. Joy & Linnea Deb er, især blandt kendere af den svenske Melodifestivalen særdeles kendte navne. De har leveret et utal af sange dertil gennem en årrække, og står blandt andet bag Melodifestivalvinderen i 2013, ”You”, og Eurovision-vinderen ”Heroes” i 2015. Den tredje sangskriver, Emil Lei, var blandt bagmændene bag sidste års danske vinder, ”Love is forever”.

Jeg har hørt tale om, at man i produktionen ville satse på at få hele salen til at synge med på det tilbagevendende slagord ”Say yes, say yes”. Det kunne sikkert have set flot ud, men den er unægtelig svær at få genskabt med de nye forhold.

Personligt anerkender jeg, at de har en sang, som virkelig fungerer, og som måske har det stærkeste omkvæd med en god hookline. Det er super godt håndværk, det virker – det rammer mig bare ikke rigtig, i hvert fald ikke ud fra den indspillede version, men lad os se hvad der sker, når det kommer på scenen.

Sang 3: Maja og De Sarte Sjæle – Den eneste goth i Vejle

Hvor jeg tidligere skrev, at Isam B havde aftenens bedste tekst, så har Maja og De sarte sjæle nok den mest finurlige tekst – og i øvrigt det sjoveste bandnavn.

På trods af bandnavnet DE sarte sjæle, så er der her tale om en duo, bestående af Maja Rudolph og Timo Andersen. Sidstnævnte har skrevet musik og tekst til ”Den eneste goth i Vejle”.

Dengang du lytted’ til The Smiths

Og lidt The Cure og lidt New Order

Var du den eneste goth i Vejle

Med et “Meat is Murder”-badge

Jeg må tilstå, at jeg ikke med det samme var fan af sangen. Jeg havde svært ved Majas lidt specielle måde at synge på, og jeg havde reelt svært ved at forstå visse ord i teksten. Sidenhen er jeg dog blevet noget mere begejstret, og jeg HÅBER virkelig, at man vil kunne forstå teksten, når hun synger den live. Jeg synes at det er super originalt og moderne.

Hvordan den kommer til at fungere på scenen, det synes jeg er virkelig svært at gennemskue, men fungerer det, så tror jeg godt at den kunne få mange stemmer, måske især fra fagjuryen.

Sang 4: Benjamin Kissi – Faith

Benjamin Kissi er en erfaren herre, med 12 års erfaring på den danske musikscene, dog mest som sangskriver og producer. Nu er han selv på scenen med ”Faith”, som han selv har skrevet, sammen med Frederik Tao Nordsøe Schjoldan og Gisli Gislason.

You got to have faith

Faith in your mother, faith in your brother

Have faith

Faith in each other

You got to have faith

Faith in your mother, faith in your brother

Have faith

Faith in each other

Genren kunne man kalde pop-funk. Det er en genre, som har været forsøgt flere gange i de seneste år, men aldrig med den store succes. Det bliver det heller ikke i år! Sammen med en tekst, som er tung af klichéer har vi her tale om et af de mest forglemmelige deltagere i årets Melodi Grand Prix.

Sang 5: Emil – Ville ønske jeg havde kendt dig

Emil Vestergaard Klausen har selv skrevet den meget fine tekst til denne sang, sammen med blandt andre Esben Svane og Tim Schou, som vi kender fra A Friend In London. Sangen handler om hans farfar, og der dermed en meget personlig tekst for ham, men jeg tror at alle som har mistet vil kunne relatere til teksten. Det kan jeg i hvert fald.

For jeg længes efter svar, ka’ du mon se mig oppefra?

Føler, at du stadig er her et sted i mig

Men verden vælted’ på din vej, og mørket lukked’ sig om dig

Så du fløj afsted herfra

Hvis bare jeg vidste, hvem du var

Jeg ville ønske, at jeg også havde kendt dig

Nu kan der jo kun være en vinder, og for den sags skyld kan der kun være tre i superfinalen, og der tror jeg at sangen har får det svært. Den kommer fra en semifinale, hvor den måtte have et wildcard for at klare turen til finalen, og her er konkurrencen jo ikke just mindre end i semifinalen, hvor der kun var to modstandere.

Personligt er jeg dog meget glad for sangen. Den er super sympatisk, rørende og som sagt relaterbar, og den får i hvert fald en god placering i min personlige top 10.

Sang 6: Sys Bjerre – Honestly

Ved MGP i lørdags var vinderen en sang om at redde miljøet. Mon vi får dobbelt op på det emne i år?

I hvert fald handler Sys Bjerres sang ”Honestly”, som hun selv har skrevet sammen med Lasse Lyngbo, netop om klimakrisen.

I’ve got one hand in my pocket

Because I want to look relaxed

I want to write a song and forever change the world

‘Cause I love the sea and I want there to be

Polar bears when our kids grow up

Sys Bjerre er, sammen med Isam B, vel det mest kendte navn, ikke mindst for hendes ørehænger “Malene”. Af en eller anden grund er hun en person, som skiller vandene. Nogle kan godt lide hende og hendes sange, mens andre ikke kan udstå hende.

Den negative holdning, som nogle mennesker har til hende, kunne godt gå hen og påvirke hendes chance, men jeg synes egentlig at hendes sang er meget sympatisk, og melodien fungerer godt – og den kommer ikke mindst til at fungere godt med liveorkesteret. På studieudgaven er der mange, især strygerinstrumenter, så måske kan det være en sang som løfter sig endnu mere ved at komme på scenen, og så kunne der godt være en finaleplads til hende.

Sang 7: Jamie Talbot – Bye Bye Heaven

Jeg blev meget glad, da jeg opdagede at Jamie Talbot skulle deltage i Melodi Grand Prix. Jeg huskede ham fra X-factor 2018, hvor han blev nummer 2, og dengang var jeg meget begejstret for ham.

Han måtte en tur omkring en semifinale for at kvalificere sig til finalen – og så kom han endda kun videre på et wildcard. Når jeg hører sangen kan jeg faktisk godt forstå, at han havde svært ved at kvalificere sig til finalen. Ikke at der er noget galt med Tom Oehler, Hampus Eurenius og Aron Bloms sang, og ej heller med Jamie Talbots måde at sygen den på – men den lyder virkelig som noget man har hørt før. På tysk har de et udtryk, der hedder noget i retning af, at ”Det forstyrrer ikke husmoderen, mens hun stryger”. Sådan er denne sang. Det er fint og nydeligt, men skiller sig ikke ud i mængden.

Sang 8: Sander Sanchez – Screens

Der er en del sange i aftenens felt, som har et budskab, der rækker ud over de personlige følelser, og som prøver at få os til at tage stilling til noget. Sådan er også sangen ”Screens”. Den handler om, hvordan vi alle sammen har en tendens til at være mere optagede af diverse skærme end af at være opmærksomme på dem man er omgivet af.

Take a little time to listen to the street

There’s a thousand faces, don’t know what it means

Looking at the bright lights fading as a dream

Staring at the screens, staring at the screens

Staring at the screens

Staring at the screens

Staring at the screens

Staring at the screens

Det bliver ret spændende at se, hvordan sangen her bliver præsenteret på scenen – og også hvordan Sander selv præsenterer sig. Han har ofte fremstået androgynt, så måske kunne man forestille sig, at man også ville lade hans eget personlige indtryk blive en del af sceneshowet.

Jeg tror, at hvis man får præsenteret sangen godt på scenen, så kunne den godt tage en top 3-placering. Bookmakerne er sådan set også enige i den betragtning. De har ham på en fjerdeplads.

Sang 9: Kenny Duerlund – Forget It All

Kenny Duerlund er endnu en af de kunstnere, som kvalificerede sig gennem en semifinale. Han har fået en ret god respons på sin sang, og bookmakerne har ham som 3. favorit.

Hvordan det kan være at der er så store forventninger til ham, det er mig ærligt talt en gåde. 5 sekunder efter sangen er færdig skal jeg seriøst tænke mig om, for at kunne huske hvordan den var. Det er totalt plain og uinteressant pop – men det er jo bare min ydmyge holdning, og hvem ved, måske opdager jeg pludselig det fantastiske i den, når jeg ser den på scenen.

Sang 10: Jasmin Rose feat. RoxorLoops – Human

Den anden af de helt store forhåndsfavoritter har fået lov at afslutte festen. Det kunne tyde på, at det er den DR ser mest potentiale i, og det kan jeg godt forstå.

Lige som Ben & Tans sang ”Yes” har sangen her et ret effektivt og genkendeligt omkvæd:

Ooh, ooh, are we losing being human?

Ooh, ooh, are we losing being human?

Ooh, ooh, are we losing being human?

Ooh, ooh, are we losing being human?

Det er ikke umiddelbart den store lyrik, men sangen som helhed er velskrevet og velfungerende, og det er da også blandt andre Lise Cabble, som står bag. Det er effektivt og sidder fast – og det er klart det vi har brug for, hvis vi skal klare os godt internationalt.

Det bliver endnu engang spændende at se, hvordan sangen bliver præsenteret på scenen. Fungerer det, kan det godt være et stærkt bud.

Jeg mener også, at det er et godt bud, og jeg tror også nok at den skal kunne klare sig ved Eurovision. Jeg er dog ikke s optimistisk som andre der har kommenteret, hvoraf nogle har forusdagt, at dette kan blive en ny Eurovision-vinder.

Men hvem vinder så?

Når man tager alt det i betragtning, som jeg har set og hørt, odds, reaktioner fra fans, både danske og internationale og min egen fornemmelse, så lander jeg som så mange andre på Jasmin Rose feat. RoxorLoops. De har et godt startnummer, sangen er effektiv, velskrevet og velsunget, så der er ikke noget at komme efter der.

De næste placeringer i top 3 er jeg knapt så sikker på. Det er klart, at meget tyder på, at Ben & Tan kunne tage en top 3, men om især dommerne er til det, det er jeg usikker på – men den er alligevel mit bud på en andenplads.

Isam B har den bedste sang, synes jeg, men han er først ude, og det er heller ikke sikkert at den appellerer så bredt som man kunne håbe. Sander Sanchez har en god sang, især med et godt omkvæd, og så kan Kenny Duerlund vel heller ikke helt afskrives. Mit forsigtige 3. bud går til Sander Sanchez.

marts 7th, 2020 by